Uudised

Ülevaade Eesti Farmaatsia Seltsi tegevusest

29. märtsil toimus Tallinnas Eesti Farmaatsia Seltsi töökoosolek. Koosolekul oli 35 osalejat ja on rõõm märkida, et mitmed osalejad registreerisid end koosoleku käigus Eesti Farmaatsia Seltsi liikmeks. Järgnevalt anname „Eesti Rohuteadlase“ lugejale ülevaate koosolekul toimunust.

Koosoleku juhatas sisse EFS-i esimees prov. Jaak Koppel. Oma ettekandes tutvustas ta Seltsi peamisi eesmärke. Seltsi eesmärgiks on ühendada ravimituru erinevates valdkondades töötavaid farmaatsiaharidusega inimesi. Seltsiga tänaseks liitunud proviisorid ja farmatseudid töötavad haigla- ja jaemüügiapteekides, ravimite hulgimüügifirmades, ravimifirmade esindustes ning riigi- ja õppeasutustes. Meid ühendavad ühine farmaatsiaharidus, – ajalugu ja igapäevane tegevuskeskkond.

Sellest tulenevalt on EFS-i tegevuse põhisuunad järgmised:

  • Farmaatsiaeriala edendamine ja maine kujundamine ühiskonnas
  • Liikmeskonna erialaste teadmiste laiendamine ja süvendamine
  • Oluliste tervishoiupoliitiliste ja farmaatsia-probleemide tõstatamine ja osalemine seadusloomes
  • Farmaatsiaalase informatsiooni kogumine ja levitamine
  • Farmaatsiaajaloo jäädvustamine ja uurimine

Prov. Anita Gailan andis ülevaate Seltsi tegevusest peale 2011. aasta juunis EFS-i suveseminaril toimunud üldkoosolekut, kus otsustati Seltsi aktiivne tegevus taastada. 10 kuu jooksul on Seltsiga liitunud üle 100 inimese. Toimunud on 7 juhatuse koosolekut. Info operatiivseks liikumiseks on Seltsile on tehtud esialgne kodulehekülg ja e-posti loend. Viimase kaudu edastatakse Seltsi liikmetele infot koosolekute, ürituste jm olulise kohta.

„Selts peab oma liikmega suhtlema ja iga liige saab vajadusel suhelda seltsiga“ – nii kõlab Seltsi juhatuse juhtmõte uuenenud Eesti Farmaatsia Seltsi ülesehitusel.

Novembrikuus toimus EFS-i avakoosolek Tartus, kus oli 42 osalejat. Toimus ettekanne ravimite kättesaadavuse teemal ja formuleeriti ettepanekud seisukoha võtmiseks ravimite jaemüügi küsimuses väljaspool apteeki. Seisukoha vormistasime ühiselt koos Eesti Haiglaapteekrite Seltsi ja Eesti Akadeemilise Farmaatsia Seltsiga ning see edastati sotsiaalministrile ja Ravimiametile. Tartu koosolekul valiti ka Eesti farmaatsiaajaloo toimkond.

Aktiivselt on alustatud farmaatsiaajaloo temaatilise kollektsiooni korrastamist. Selleks renditi ruumid Tartus, Jakobi 52 korporatsiooni Fraternitas Liviensise majas, kuhu on plaan seada sisse EFS-i farmaatsiaajaloo kabinett. Hetkel on ruumides toimumas remont, millega on plaanis lõpule jõuda aprillis. On alustatud kollektsiooni ja EFS-i arhiivi kolimist Tartusse. Ka Tallinna Raeapteegis on EFS-i kogust pärinevad eksponaadid üle vaadatud ja koostatud Raeapteegis eksponeeritavate varade nimekiri.

Prov. Ülle Helena Meren tegi ettekande teemal „Tõenduspõhisus ja antiseptilised toimeained apteegis“. Ettekanne käsitles haavahooldusvahendite vajalikke omadusi ning analüüsis joodi, vesiniku, kaaliumpermanganaadi ja briljantrohelise tõenduspõhisust ning omaduste vastavust kaasaegsetele haavahoolduse põhimõtetele.

Prov. Jaak Koppel andis ülevaate 2. märtsil toimunud farmaatsia õppekohtade arvu käsitlevast koosolekust, kus osalesid TÜ Farmaatsiainstituudi ja erialaseltside esindajad. Proviisorite ettevalmistamise vajaduse hindamiseks otsustati tellida uuring, mis käsitleks kõik farmaatsiavaldkondi. Rõhutati, et teema on riikliku tähtsusega, sest sellest sõltub farmaatsiateaduse ja – eriala tulevik. EFS-i koosolekul sooviti uuringule head kordaminekut.

Proviisorid Toivo Soosaar ja Andre Vetka tutvustasid EFS-i uue põhikirja koostamise vajadust, ajakava ja põhilisi teese. Praegune Seltsi põhikiri on aastast 1996 ja vajab igal juhul kaasajastamist. Aprillis tegeletakse edasi põhikirja koostamisega ja seejärel saadetakse see kõigile liikmetele tutvumiseks ja kommenteerimiseks. Põhikirja hääletus toimub 2. juunil suveseminari raames toimuval EFS-i üldkoosolekul.

Koosolekul anti ka ülevaade lähiajal toimuvatest üritustest. Baltimaade farmaatsia erialaorganisatsioonide konverents BaltPharm Forum toimub tänavu 21.-22. aprillil 2012 Otepääl ja on oma arvult viieteistkümnes. Osavõtjad on Eestist, Lätist ja Leedust. Lisaks erialaorganisatsioonidele osalevad veel riigiasutuste, apteekide ning kõrgkoolide esindajad, kokku osaleb kolmest riigist 70-80 inimest. Üritus toimub igal aastal erinevas Balti riigis.

Traditsiooniline 49. Eesti Farmaatsia Seltsi Suveseminar toimub 2.-3. juunil 2012 kaunis Toosikannu Puhkekeskuses Raplamaal! Nagu varasematelgi aastatel on üritusel oodatud osalema kõik, kes tegutsevad farmaatsiaalal, sõltumata EFS-i liikmelisusest. EFS-i suveseminar on aasta suurim apteekreid ja farmaatsia valdkonna inimesi ühendav kokkusaamine. See on hea võimalus kohtumiseks oma endiste kursuse- ja töökaaslastega, õppejõudude ja kolleegidega. Eelmisel aastal võttis üritusest osa üle 200 inimese!

EFS juhatus tänab kõiki koosolekul osalejaid ning ravimifirmat TEVA abi eest koosoleku korraldamisel.

Kutsume kõiki kutsekaaslasi osalema Eesti Farmaatsia Seltsi üritustel ja koosolekutel!

Vastavalt Eesti Farmaatsia Seltsi juhatuse otsusele hakkavad Seltsi töökoosolekud edaspidi toimuma vähemalt 2 korda aastas – vaheldumisi Tartus ja Tallinnas. Lisaks 2 korda aastas toimuvatele töökoosolekutele peetakse üks kord aastas ka Seltsi üldkoosolek, mis hakkab toimuma iga-aastase suveseminari käigus. Üldkoosolekul kinnitatakse aastaaruanne, võetakse vastu eelarve ning üle kahe aasta toimuvad juhatuse valimised.