Uudised

Ülevaade Eesti Farmaatsia Seltsi tegevusest

8. novembril 2012 toimus Tartus Eesti Farmaatsia Seltsi töökoosolek. Koosolekul oli üle 50 osaleja ja on rõõm märkida, et mitmed osalejad registreerisid end koosoleku käigus Eesti Farmaatsia Seltsi liikmeks. Hetkel on Seltsis 136 liiget.

Järgnevalt anname „Eesti Rohuteadlase“ lugejale ülevaate koosolekul toimunust.

Seekordse sügiskoosoleku peateema oli farmaatsiaalane haridus. Farmaatsiaalane haridus loob vundamendi ja müürid kogu eriala tänasele kvaliteedile ja edasisele arengule. Teema on ka väga aktuaalne – kõrgharidusreform hakkab võtma konkreetsemaid jooni ja lähiajal on vajalik sõlmida erialaseltside, Sotsiaal- ja Haridusministeeriumide vahel farmaatsiahariduse koolitustellimuse konsensusleping.

Sügiskoosoleku peaettekande tegi TÜ professor Peep Veski teemal „Farmaatsiaalane haridus Euroopas ja Eestis“. Prof. Veski andis ülevaate farmaatsiaalase kõrghariduse õppemudelitest Euroopa riikides ja seda valdkonda reguleerivatest EL-i õigusaktidest. Riigiti erinevad nii õppekavade pikkused kui ka õppeainete osakaal ülikooli programmis. Osade riikide õppekavades on rohkem tähelepanu pööratud  keemiapõhistele ainetele, teistes farmatseutilisele tehnoloogiale ja kolmandates meditsiinivaldkonna ainetele. Eesti õppekava on muutunud pidevalt meditsiinipõhisemaks ja märkimisväärselt on kasvanud ka sotsiaalfarmaatsia ja kliinilise farmaatsia osakaal.

Arutleti ka selle üle, milline võiks olla Eestile sobiv farmaatsiaalase kõrghariduse mudel.

Ettekandele järgnenud diskussioonis arutleti küsimuse üle, et kes siis ikkagi on proviisor. Jäädi seisukohale, et proviisor on eelkõige ravimpreparaatide ekspert. Samas ei ole see kaugeltki kõigile üheselt selge, sest miks muidu tekivad küsimused ravimite müügist kauplustes ja proviisori rollist. Seetõttu vajaks teema laiemat selgitamist nii eriala ringis kui ka ühiskonnas laiemalt.

Prov. Andre Vetka andis oma ettekandes ülevaate internetiapteegist Eestis. Hetkel ravimeid interneti kaudu müüa ei tohi, kuid 2013 esimeses poole jõustatakse tõenäoliselt seda valdkonda reguleerivad seadusandlikud muudatused. Ravimite müüki interneti teel võivad hakata osutama olemasolevad apteegid. Ravimite kaugmüügil peab olema tagatud tasuta individuaalne nõustamine proviisori või farmatseudi poolt ravimi õigeks ja ohutuks kasutamiseks ning apteek peab  tagama ühtsed müügi- ja tarnetingimused üle eesti.

Prov. Toivo Soosaar esitas koosolekul sõnavõtu teemal „Apteeker kui tervishoiutöötaja temaatikast uue EL direktiivi valguses“. Sel teemal saadeti kõigile seltsi liikmetele ja farmaatsia üldsusele eraldi pöördumine.

Koosolekutel osalejatel oli võimalik tutvuda väljapanekuga farmaatsiamuuseumi patentika  kollektsioonist. Esindatud olid Eestis ja välismaal 1920- ja 1930-ndatel toodetud originaalravimid. Võib öelda, et näitus viis meid tagasi aega, kui innovatsiooniks olid digitaalisepreparaadid ja leukoplast ning Eesti ravimitootjate eesmärgiks oli valmistada võimalikult suur osa kohaliku ravimituru vajadustest.

Eesti Farmaatsia Seltsi juhatus tänab prof. Veskit põhjaliku ja huvitava ettekande eest ning kõiki koosolekul osalejaid ja ravimifirmat Actavis abi eest koosoleku korraldamisel. Kutsume kõiki kutsekaaslasi osalema Eesti Farmaatsia Seltsi üritustel ja koosolekutel!

Seltsi töökoosolekud toimuvad vähemalt 2 korda aastas – vaheldumisi Tartus ja Tallinnas.

Lisaks 2 korda aastas toimuvatele töökoosolekutele peetakse üks kord aastas ka Seltsi üldkoosolek, mis toimub iga-aastase suveseminari käigus. Üldkoosolekul kinnitatakse aastaaruanne, võetakse vastu eelarve ning sel aastal toimuvad taas juhatuse valimised. Uus juhatus kinnitatakse ametisse 2 aastaks.

Baltimaade farmaatsia erialaorganisatsioonide konverents BaltPharm Forum toimub tänavu aprillikuus Leedus ja on oma arvult kuueteistkümnes. Osavõtjad on Eestist, Lätist ja Leedust. Lisaks erialaorganisatsioonidele osalevad veel riigiasutuste, apteekide ning kõrgkoolide esindajad, kokku osaleb kolmest riigist 70-80 inimest. Üritus toimub igal aastal erinevas Balti riigis.

Traditsiooniline Eesti Farmaatsia Seltsi Suveseminar toimub  7.-9. juunil 2013 kaunis Värska Sanatooriumis Põlvamaal! Seekord on tegu juubeliüritusega – seminar on järjekorras juba 50! Nagu varasematelgi aastatel on üritusel oodatud osalema kõik, kes tegutsevad farmaatsiaalal, sõltumata EFS-i liikmelisusest. EFS-i suveseminar on aasta suurim apteekreid ja farmaatsia valdkonna inimesi ühendav kokkusaamine. See on hea võimalus kohtumiseks oma endiste kursuse- ja töökaaslastega, õppejõudude ja kolleegidega. Eelmise aasta suveseminarist Toosikannul võttis osa üle 300 inimese!

Järgmine Eesti Farmaatsia Seltsi töökoosolek toimub 2. aprillil Tallinnas Ida-Tallinna Keskhaigla konverentsisaalis aadressil Ravi 18.