Uudised

BaltPharm Foorum läks korda

Otepääl toimus 20.-22. aprillil 2012 Baltpharm Forum. Ürituse raames külastas Eestit 26 proviisorit Leedust ja 21 proviisorit Lätist, Eestist oli osalejaid 30.

Sel aastal olid vaatluse all Baltimaade apteekide IT lahendused ja ravimite kättesaadavuse küsimus.

Eesti poolt andis ülevaate e-retseptist prov. Erki Laidmäe. Prov. Ott Laius rääkis Ravimiameti statistikast ning prov. Kristiina Sepp Eesti Apteekide Ühendusest kõneles ravimite kättesaadavuse ja meie apteekide üldisematest probleemidest.

Ülevaate digitaalretsepti arengutest Lätis esitas Läti Farmaatsia Seltsi president prov. Kitija Blumfelde.

Kuigi Lätis fikseeriti e-tervise põhimõtted juba 2004.a. ei ole selles valdkonnas suudetud palju korda saata. 2012.a. sügisel käivitatakse arst-patsient e-registreerimissüsteemi pilootprojekt, milles osalevad ka apteekrid. Loodetavasti jõutakse digitaalretsepti juurde 2013. aastal. Probleemidest apteekide IT valdkonnas nimetas ta arvutite vähest kasutamist. Kuigi Lätis on näiteks seadusega nõutud arvuti olemasolu apteegis, puudub paljudel apteekritel harjumus igapäevaselt e-posti lugeda ja internetti kasutada, mis muudab digitaalsete uuenduste rakendamise keeruliseks.

Ülevaate muutustest Läti farmaatsiaalases seadusandluses esitas prov. Linda Kalnina, kes töötab Läti Tervishoiu Inspektuuris ravimite kontrolliosakonna juhatajana.

Lätis on palju tähelepanu äratanud uued nõudmised tagamaks puuetega inimeste juurdepääsu apteekidesse. Nimetatud nõudmine toob apteekidele kaasa täiendavaid kulutusi ümberehituste või tehniliste vahendite soetamise vajaduse tõttu. Alates märtsist 2012 on inspektuur külastanud 200 apteeki ja teinud 61 ettekirjutust, mis võib kaasa tuua apteekide sulgemisi. Lätis on 818 apteeki.

Alates 01.02.2012 peab Lätis arst kompenseeritud ravimi olemasolu korral alustama ravi odavaima analoogravimiga. Läti apteekidel on kohustus patsienti informeerida odavaima analoogpreparaadi olemasolust ja tagada kompenseeritud ravimite kättesaadavus patsientidele. Laialt kasutatavate kompenseeritud ravimite osas peab apteekides olema ravimite tagavara, mis vastab möödunud kuu nõudlusele. Minimaalne tagavara peab vastama patsiendi 5 ööpäeva suurusele vajadusele. Harva kasutatavate ravimite korral peab apteek tagama kompenseeritud ravimi kättesaadavuse 12 tunni jooksul linnades ja 24 tunni jooksul maal.

Huvitav on märkida, et kui Lätis ja Leedus on e-retsept esialgu ainult kavatsustes, siis samal ajal on see Eestis saanud meie elu lahutamatuks osaks. Samuti oli huvitav kuulda, et Leedus kuvatakse apteegis patsiendile monitorilt hinnainfo võimalike geneeriliste analoogpreparaatide kohta, et patsient saaks teha oma valiku. Nagu Eestiski on Lätis ja Leedus ravimid müügil ainult apteekides. Lätis on kahel apteegil õigus müüa käsimüügiravimeid interneti teel.

Juba varasematel üritustel aktiivselt osalenud EFS-i juhatuse liige prov. Toivo Soosaar kiitis selle aasta programmi ning ürituse korraldust ning luges seda üheks aegade parimaks.

BaltPharm Forum on Baltimaade farmaatsia erialaorganisatsioonide iga-aastane konverents, mis tänavu toimus 15. korda. Konverentsil osalevad Eesti, Läti ja Leedu erialaorganisatsioonide, riigiasutuste, apteekide ning kõrgkoolide esindajad. Üritus toimub igal aastal erinevas Balti riigis. 2011.aastal toimus üritus Lätis, Ventspilsis. Järgmine Baltpharm Forum toimub 2013. aastal Leedus.

Eesti Farmaatsia Selts tänab kõiki Baltpharm Forumi sponsoreid.