Suveseminar 2013

EFS-i juubeliseminar, järjekorras juba 50., toimus 7.–9. juunil Värska sanatooriumis.

Hea meel on tõdeda, et ürituse populaarsus on tõusuteel: Värskasse kogunes üle 350 farmaatsiaga seotud inimese. Seekord peeti suveseminar taas kolmepäevasena. Põnevat tegevust, rõõmsaid kohtumisi ja meeleolukaid üllatusi jagus igasse päeva.

Verska naase'Üritus avati traditsioonilise pidulikkusega: suveseminari vanim osaleja prov. Einar Paugus (lõpetamise aasta 1958) ja noorim osaleja prov. Jekaterina Peskovskaja (lõpetamise aasta 2012) heiskasid lipu ning Värska mändide vahel kõlas Gaudeamus. Osalejaid tervitasid Värska vallavolikogu esimees Vello Saar ja kohalikud leelotajad Verska naase’.

Õhtu jätkus prov. Elmar Araku ettekandega “50 aastat EFS suveüritusi”, huvilised said vaadata fotoalbumeid varasematest suveseminaridest. Ilmselt leidis igaüks pildilt sõpru, sugulasi või ka iseenda. Peale meenutuste jagus esimesse õhtusse veel laulu ja tantsu ansambli Wõro velled saatel. Soovijad said kuulata jutuvestja Terje Lillmaa räägitud Seto õudusjutte või vaadata Kaarsilla külateatri etendust “Lõbusad lood elust enesest”. Õhtu lõppes öölaulupeoga, kus vastupidavamad lauluhääled kõlasid prov. Anu Kaseniidu kitarri saatel varaste hommikutundideni.

Elmar ArakLaupäeval toimus EFS-i Üldkogu, mille tähtsaim sündmus oli prov. Elmar Araku valimine seltsi auliikmeks. Seltsi president prov. Jaak Koppel andis ülevaate seltsi tegevusest möödunud aastal ning edasistest plaanidest. Seltsi laekur prov. Maret Sihv tutvustas majandusaasta aruannet, mille koosolekul osalejad kinnitasid. Sellel aastal tuli valida seltsile ka uus president ning juhatus. Ühehäälselt otsustati, et presidendina jätkab prov. Jaak Koppel. Juhatusse valiti proviisorid Anita Gailan, Maret Sihv, Toivo Soosaar, Ülle-Helena Meren, Piret Uibokand ja Tiiu Jüriado.

Loengute sessioon algas põhjaliku ja huvitava ülevaatega unehäiretest. Dr. Mae Pindmaa ja dr. Tuuliki Hion rääkisid unehäirete põhjustest, aga ka sellest, milliseid tervisehäireid rahutu uni võib tekitada. Samuti tutvustati Unekliiniku tegemisi. Järgmiseks said huvilised kuulata loengut allergilisest riniidist. Lektor Anu Metsar selgitas, mis on allergiline riniit ja mis seda tekitab. Kuulda sai võimalustest, kuidas allergilise riniidi nähte leevendada ning millest abi saada.

Loengusessiooni lõpetas Ain Raal, kes tutvustas punsli õli saladusi. Punsli õli, mille valmistamiseks läheb vaja kuut taime ja kolme päeva, on laiemale üldsusele tuntud Oskar Lutsu romaanist Suvi. Soovijad said kauni safrankollase värvusega ja tugeva vürtsika maitsega õlist vedelikku ka ise maitsta.

Päev jätkus meelelahutusega. Tugevamad katsusid rammu kiviviske võistlusel, osavamad kontollisid täpsust kuuli veeretades. Kes sporti ei tahtnud teha, võis osa võtta töötubadest. Võimalik oli proovida siidimaali, valmistada endale kauneid rinnaehteid, värvida savikujusid või ka ise savist esemeid voolida. Muusikahuvilistele olid vaatamiseks-katsumiseks kohale toodud rahvapillid: Hiiu kannel, parmupill, torupill jt. Kõlavat torupillimuusikat kuulsid ka need suveseminarilised, kes töötubades kaasa ei löönud, vaid eelistasid aega veeta näiteks kauni Lämmijärve ääres.

Siidimaali õpitubaSavitöö

Õhtul käis tants ja trall ansambli Projekt pilli järgi. Hilisõhtul said kohalolijad osa igati juubeliväärilisest ilutulestikust ja imemaitsvast tordist.

Pühapäeva hommikul esines majandusteadlane Andres Arrak ettekandega majanduse hetkeseisust ning sellest, mis meid ees on ootab. Loengule järgnes suveseminari pidulik lõpetamine. Lipp ja koos sellega ka õigus korraldada järgmise aasta Suveseminari anti Harjumaa apteekritele.

Täname kõiki Suveseminaril osalenud apteekrid, samuti ettevõtteid, kes olid abiks seminari korraldamisel ning osalesid ravimite ja apteegikaupade näitusel. Suur tänu korraldustoimkonnale: proviisoritele Anne Viidalepale ja Inge Mäele. Juubeliseminar läks korda!

Kohtume taas 2014. aasta juunis!