Uudised

EFSi Suveseminar 2020 esmakülastajate pilgu läbi

prov Liisa Tammsaar
prov Kerda Timmusk

Selle aasta Eesti Farmaatsia Seltsi Suveseminar toimus 15.-16. augustil Sammulis, Viljandimaal. Tavaliselt on seltsi Suveseminar toimunud juba juunis, kuid eriolukorrast põhjustatuna toimus see kaks kuud hiljem. See meile kui äsja proviisoriõppe lõpetanutele, sobis suurepäraselt. Üritusest võttis osa 120 pühendunud Suveseminari fänni.

Jõudes ennelõunal Sammulisse, oli meeldiv näha erialakaaslastest tuttavaid, kellega oli tore vestelda. Registreerimispunktis said kõik osalejad tervist toetavate toodetega kotikese, mille sisu eest olid hoolitsenud ürituse toetajad. Loomulikult tõstis see meeleolu ja tekitas positiivse tunde seoses eesootava sündmusega. Sellele järgnes Viljandimaale kohaselt kosutav lõunasöök, milleks oli mulgipuder.

Kõhud täis, suundusime laagriplatsile, kus toimus pidulik Suveseminari avamine koos EFSi presidendi Triinu Entsik-Grünbergi ja Läti Farmaatsia Seltsi presidendi Dace Kikute poolt peetud kõnedega. Selleks, et Suveseminar saaks avatud, tuleb traditsioonide kohaselt ürituse noorimail ja vanimail osalejal lipp Gaudeamuse saatel üheskoos masti heisata. Ei tulnud üllatusena, et me olimegi kaks kõige nooremat osalejat, mistõttu sai meist ühele auks kogenud kolleegiga koos oluline töö läbi viia. Tunne oli sel hetkel väga ülev. 

Peale Suveseminari avamist tutvusime innukalt ravimifirmade ja apteegikaupade väljapanekutega, mis oli hea võimalus uute teadmiste ammutamiseks ja intelligentse diskussiooni arendamiseks. Võtsime aktiivselt osa ka erinevatest mängudest ja loosidest, kuid kahjuks seal meile õnn ei naeratanud (kui just iga loos ei võitnud). Seejärel oli aeg kuuel vabalt moodustunud rühmal õhtuseks tuleshow’ks valmis teha tuleskulptuurid. Iga meeskond (rohkem küll naiskond) sai ise otsustada, mida nad soovivad ehitada. Pika töö tulemusena valmisid köitest ja põhust A-täht, ingel, madu ja karikas, silm, liblikas ning uhmer ja uhmrinui. 

Kuna ilm oli ilus ja päikesepaisteline, tahtsime kindlasti minna ka tunniajasele paadisõidule Viljandi järvel. Vaade oli imeilus ja ka aeg läks jutustades ning pildistades kiiresti. Tagasi jõudsime täpselt õigel ajal – ootamas oli järgmine kerge eine singipiruka ja kringli näol. Tuju hea, otsustasime järgnevalt valida erinevad töötoad, milleks olid Aafrika trummide ehk džembede mängimine ning unenäopüüdjate valmistamine. Unenäopüüdja valmistamine oli mõnus rahulik ajaviide, mis kohati nõudis ka pusimist ning võis mõnel kärsitumal pähe tuua ka loobumismõtteid. Teades, kui intensiivne võib olla farmaatsiaeriala töötajate elu, usume, et kõik alustajad viisid hea une eesmärgil oma töö ikkagi lõpuni. Kerda kinnitab, et tema pühendunult valmistatud püüdja on siiani efektiivne ja halbu unenägusid pole esinenud. 

Džembede mängimiseks korraldati kokku kaks töötuba, mis lõppesid ühise kontserdiga teistele Suveseminari osalejatele. Teise sessiooni algul oli osavõtjaid küll vähe, kuid pikapeale muutusid trummide rütmid külmadele ja tagasihoidlikele eestlastele niivõrd kaasahaaravaks, et lõpuks mängisid koos nii algajad kui ka kogenenumad rütmitundjad. Võis juhtuda, et nii mõnelgi usinamal trummide tagujal tekkisid isegi kätele väikesed sinikad.  

Peale aktiivseid töötubasid oli ootamas korralik õhtusöök koos koogiga. Kuna puhkekompleks asus järve kaldal ning olemas oli nii tavaline saun kui ka tünnisaun, otsustasime neid mõnusid ka kasutada. Saunaskäik oli meeldiv ning andis uue energialaengu õhtuseks tantsupeoks, kus esines bänd Nukker Kukeke. Jõudsime tantsuplatsile, kui pidu oli juba täies hoos. Selles polnud ka midagi imestada, kuna muusika oli kaasahaarav ja pani enamikul jala tatsuma. Lugude popurrii oli laiahaardeline ning tekitas kõigis äratundmisrõõmu. Muusika saatel lauldes ja tantsides oli märkamatult pimedaks läinud ning kätte oli jõudnud kauaoodatud aeg tuleshow’ks. Ausalt öeldes oli see õhtu tipphetk ning midagi nii ägedat polnud me kumbki varem näinud. Etendus oli täis adrenaliini, tuld ja ohtlikke põlevaid esemeid, millega tantsija trikke tegi. Etendus lõppes tuletantsija saatel meie endi poolt varasemalt valmistatud tuleskulptuuride süütamisega, mis nägid ööpimeduses väga efektsed välja. Kirsiks tordil oli loomulikult mõne minuti pikkune ilutulestik. Seejärel lahkusime ülevas meeleolus tagasi tantsuplatsile, kus viibisime hiliste tundideni. Hommikul tuli aga välja, et olime tegelikult ühed esimesed, kes magama läksid.

Ürituse teisel päeval toimus EFSi Üldkogu, kus osalesime uute liikmetena esimest korda. Peale seda pidas tunnustatud arst Airi Põder loengu teemal „Suguhaigused muutuvas maailmas“. Meie arvates oli loeng väga kaasahaaravalt ülesehitatud, sisaldades palju elulisi näiteid, mis tegid selle hästi kuulatavaks ja jälgitavaks. Seejärel oligi käes aeg taaskord suunduda laagriplatsile ning isamaalise laulu saatel lipp langetada ning suveseminar kokku võtta.

Suveseminaril esmakordsete osalejatena jäime üritusega väga rahule ning tahame kindlasti ka järgmine aasta sellest suurepärasest üritusest ja tegemistest osa saada. Täname loomulikult korraldajaid, kes suure pühendumusega oma aja sellesse panustasid. Innustame lisaks suveseminarist osavõtmisele ka kõiki proviisoreid ja farmatseute olenemata vanusest Eesti Farmaatsia Seltsiga liituma. See on ainuke organisatsioon, mille liikmeteks saavad olla kõik erinevates farmaatsiasektorites töötavad rohuteadlased. Suveseminar on hea võimalus luua uusi erialaseid tutvuseid ning samuti näha enda kursusekaaslaseid vabamas keskkonnas, et veeta nendega koos imelised paar päeva! 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga