Uudised

Tagasivaade Suveseminarile 2019

Foto: Sandra Ird

Paljudel farmaatsiavaldkonna inimestel seostub suve algus Eesti Farmaatsia Seltsi Suveseminariga, mis on aasta üks suurimaid apteekrite kokkusaamisi. Häid traditsioone järgides koguneti sel aastal 7.-9. juunil Hiiumaal Kalanas, kus toimus järjekorras juba 56. Eesti Farmaatsia Seltsi Suveseminar.

Suveseminari ametliku avamise viis läbi EFSi värske president Triinu Entsik-Grünberg. Proua president tervitas osalejaid, tutvustas seminari programmi ja julgustas kõiki aktiivselt selle tegevustes osalema. Sellele lisaks tõi president seminari avakõnes kõnes välja uue prioriteedi, mis on hetkel Eesti Farmaatsia Seltsi fookuses – osalemine farmaatsiavaldkonna kõrgharidusasutuste ja organisatsioonide koostööplatvormi loomisel akadeemilise ja rakendusliku farmaatsiahariduse edendamiseks ning tööjõuturu toetamiseks. Farmaatsiavaldkonna erialaorganisatsioonide pöördumine on saanud positiivse tagasisidet Tartu Ülikooli rektori poolt ja sellel on toetus koostööplatvormi loomiseks. Sellealane esimene koosolek on juba peetud. 

Suveseminari avatseremoonial pidas kõnet ka Läti Farmaatsia Seltsi president Dace Kikute, kes rõhutas Balti farmaatsiaseltside head koostöötraditsiooni. Samuti tõstis ta esile vajaduse toetada ja tõhustada seda koostööd ja kutsus kõiki Suveseminari osalejaid BaltPharm Forum’ile, mis toimub järgmisel kevadel Lätis. Traditsioonijärgselt jätkus avatseremoonia piduliku lipuheiskamisega, mida tegid Suveseminari noorim ja vanim osalejad. Tseremoonia lõppes osalejate ühise pildistamisega. 

Reedene õhtu jätkus meeldivas õhustikus. Osalejad veetsid aega ilusas mereäärses looduses ning kohtusid oma kursusekaaslaste, õppejõudude, endiste ja praeguste töökaaslastega. Paljud osalejad lõid uusi tutvusi. Samuti oli suurepärane võimalus ammutada ideid, vahetada erialapraktikat ja väärtuslike kogemusi Läti kolleegidega. Muuhulgas arutati Eesti ja Läti farmaatsiaseltside vahelisi koostöövõimalusi.

Laupäev algas bussiekskursiooniga saarel. Ekskursioonil tutvustasid kohalikud giidid Hiiumaa ajalugu ja traditsioone. Saaretuuri ajal külastati ainulaadset Tahkuna tuletorni ja Eesti vanimat tuletorni – Kõpu tuletorni. Ekskursiooni lõpus külastati kohalikku militaarmuuseumi ja saare pealinna Kärdlat. Kindlasti tekitas tuur osalejates äratundmisrõõmu, kuivõrd paljudel on Hiiumaaga omad kokkupuuted. Samuti said kõik saare uusi külgi avastada ning suurenes soov ikka ja jälle Hiiumaa läänerannikule tagasi tulla tänu giidide köitvatele jutustustele, mis olid täidetud huvitavate faktide ja hiidlaste huumoriga. 

Laupäeva pärastlõunal toimus ravimitootjate ja apteegikaupade näitus, millel oli võimalik tutvuda tooteuudistega, vahetada infot tootjate esindajatega ning saada vastuseid küsimustele, mis olid seotud uute toodetega. Peale näitust oli osalejatel võimalus valida endale sobiv tegevus mitmete erinevate hulgast. Paljud osalesid loodusmatkal, mis toimus prof Ain Raali juhendamisel. Köitva matka ajal näitas prof Raal Hiiumaa ravimtaimi looduskeskkonnas ning selgitas nende omadusi. See oli huvitav ja silmapaistev kohalike ravimtaimede tutvustus, mis sai osalejatelt väga positiivset tagasisidet.

Samal ajal toimus apteegifolkloori töötuba “Üks apteegifolkloor, palun!”. Töötoa eesmärgiks oli apteekide ja ravimitega seotud kultuuripärandi kogumine. Töötoas tutvustati erialafolkloori alatüüpe. Seejärel paluti osalejatel jagada lugusid oma praktikast, sest ainult erialasel tööl sünnivad sellised folkloorikillud, mida ükski autor sihilikult ei leiuta. Pikemas perspektiivis loodetakse laekunud folkloorikillud avaldada vastavas ühtses kogumikus. 

Samuti pakkusid korraldajad aktiivsema aja veetmise austajatele võimalust osaleda erinevate spordialade võistlustel. Sportlike võistluste tava järgides said parimad auhindu.

Laupäevaõhtune programm algas üllatusega. Kõik osalejad pidid moodustama kümme meeskonda. Osalejate ülesandeks sai kokku panna oma ravimite valmistamise oskused ning apteekrikunsti, et valmistada omakäeline eliksiir. Kõik meeskonnad näitasid huvitavaid ja loomingulisi lahendusi. Iga meeskond sai auhinna erinevas kategoorias. Peaauhinna pälvis meeskond, kelle eliksiir pidi kõikide vaevuste korral aitama. Õhtu jätkus vabas õhkkonnas – meeldiv elav muusika, kolleegide ja uute tuttavatega suhtlemine. 

Pühapäeva hommikul pidas sisuka ja kaasahaarava loengu Põhja-Eesti Regionaalhaigla psühhiaater-vanemarst dr Margus Lõokene. Loengu teemaks oli “Depressioon ja ärevushäired ning nende käsitlus esmatasandi meditsiinis”. Dr Lõokene tutvustas depressiooni ning sagedasemaid ärevushäireid praktiseerivat apteekrit silmas pidades – fookuses olid peamised sümptomid ja ravimeetodid. Loengus käsitleti ka patsientide nõustamist ravi alustamisel ja selle jooksul. Samuti rõhutas ta apteekri tähtsust patsientide nõustamisel ning ravisoostumuse parendamisel. Loeng oli praktiliste näidetega põimitud ning lõppes elava arutelu ja küsimustega. 

Pärast loengut toimus Suveseminari lõputseremoonia ja lipu langetamine. EFSi president Triinu Entsik-Grünberg tänas osalejaid, korraldajaid ning kõiki teisi, kes aitasid Suveseminari meeldejäävamaks teha. Samuti kutsus ta kõiki osalejaid eelseisvatele EFSi Seminaridele – Sügisseminarile, mis toimub novembris Tartus ning EFSi Suveseminarile 2020.

Omalt poolt soovin samuti tänada kõiki osalejaid – oli tõesti mõnus Suveseminar! 

Samuti kutsun üles kõiki apteekreid jälgima tähelepanelikult EFSi kodulehekülge, toetama EFSi tegemisi ja osalema Seltsi tegevuses, sest see annab võimaluse juba varakult end kurssi viia planeeritavate Seminaridega ning nendes osalemist planeerida.

Peatse kohtumiseni!

Vaata Suveseminari pilte SIIT!

Autor: Anna Bannova

Tagasivaade ilmub ka 2019. aasta Eesti Rohuteadlase neljandas numbris.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga